Учител по китара

за начинаещи и напреднали в София

Подходящият учител по китара е много важен, както за началното обучение по китара, така и за напредналият ученик.

уроци по китара

Уроци по китара за начинаещи и напреднали.

Различните форми на уроците по китара допринасят за напредъка и развитието на ученика.

Те биват индивидуални и групови.

Всяка има своите положителни и отрицателни страни, но най-важното е методиката, подготовката, опита, стила и начина на преподаване.

Преподвател по китара

Преподаването е цялостната организация на учебния процес, планиране, подготовка и изнасяне на учебното съдържание.

Стила и модела на обучение и поведение е важен и се изисква умения и знания от педагога. 

Немалък е и творческия процес в уроците по китара, при които обаче учителя трябва да има нужната теоретическа и практическа подготовка.

Работата на учителя е и да подбере и структурира учебния материал, като избере най-ефективните методи и средства спрямо възрастта на ученика в обучението си по китара.

Учителят трябва да притежава богата теоретична подготовка, опит, музикално педагогическо образование. Да е запознат с характеристиките на различните възрастови групи и дидактически проблеми, които ще възникват при обучението по китара.

Свирене на класическа, електрическа китара – чести въпроси

От каква възраст можем да започнем уроци по китара?

Уроци по китара можем да започнем от всяка възраст, но за да имаме резултати по-добре да започнем след 6,7 годишна възраст. До тогава, детето може да се занимава с общи музикални занимания, като пеене, различни метро-ритмични упражнения, музикални игри и др.

Детето започва да чува музика още от самото раждане, от песните на мама, после в детски ясли и градини сами изпълняват песнички. Може да се включат и занимания по пиано още на 5 годишна възраст.

За горна граница, китара няма възрастови ограничения. Важно е желанието, мотивацията човек да научи нещо ново, да се обогати и да се развива. За изкуството и културата възраст няма.

Има редица доказателства как музиката влияе върху здравето, психиката на човека. Как се подобрява здравето, кондицията, мотивацията и желанието за живот.

 Методика на обучение

Уроците по китара могат да бъдат индивидуални и групови. И двата начина имат своите плюсове и минуси. От изключително важно значение е методиката на обучение и учителя.

Това е дълъг процес при който трябва да се изберат подходящите упражнения, етюди, пиеси, гами и т.н. за да може ученика да напредва.

Желателно е да се започне с класическа китара. Така се научава на пръстовото свирене, различни похвати като апояндо, тирандо, /в последствие свирене с перо/ правилната постановка, звукоизвличане. Научават се различни щрихи и похвати, като легато, стакато, вибрато, глисандо, различни украшения/мелизми/ да се изградят инструментални навици.

При избора на учител по китара е добре той да има педагогическо музикално образование за да може да преподава и най-вече да разбира от това.

Теоретичната подготовка, системата на преподаване, опита са важни при обучението и рискови за ученика ако не се спазват нужните правила и учителя не изисква това.

В процеса на преподаване се използват всички задължителни дидактически принципи на обучението. Музикална педагогика, музикална психология, възрастова психология, теория на възпитанието и други дисциплини, са важни и основни в преподаването. 

Да свириш на китара е страхотно, но да можеш да преподаваш е друго нещо.

 

Избор на китара

От огромно значение е избора на подходящ инструмент.

Китарата е инструмент с древна история. Произхода на китарата не точно установен. Той трябва да се търси назад сред народите от древните цивилизации. Предшественик на китарата е лютнята. Подобни инструменти са намерени две хиляди години преди христа още във Вавилон.

Китарата търпи редица промени през вековете добавяли са се и са премахвали струни, променяла се е конструкцията на инструмента, устройството, вида на струните, тялото, грифа и т.н  Докато се стигне до днешната форма на инструмента, китарата минава през различни етапи.

Много майстори лютиери и различни китаристи са дали своя опит и виждане и са направили така, че китарата да звучи по днешния начин. Разбира се търсенията за по-добър звук продължават и до ден днешен и много лютиери се опитват да направят така, че да задминат своите предшественици.

Има различни размери инструменти с които можем да започнем нашите уроци по китара. 1/2 китари, 3/4 китари, 4/4 китари. 

Китарата се избира спрямо възрастта и физиката на ученика. Има също и различни видове китари като цена, размер, марка, удобство и т.н. Ние трябва да изберем най-подходящата за ученика за да не изпитва затруднения и дискомфорт при свирене.

Важна роля играе и качествата на самия инструмент. Трябва да се провери, състоянието на грифа, корпуса, тялото, струните да не са твърде високи, защото затормозява натискането по тях. Прагчетата да са правилно сложени. Китарата да не е фалшива и т.н.

Много често се случва учениците да получават и да се обучават на неподходящи инструменти, като твърди китари, изкривени грифове, стари не поддържани инструменти, лоши струни и т.н.

Това води естествено до лоши занимания, болки в ръцете, гърба, невъзможност на музиканта да даде максимума от себе си. Подобни занимания са обречени и успеха е незадоволителен.

Има и различни видове китари, като стил и начин на звуко-извличане. Класически китари, Акустични китари с метални струни, електрически китари, бас китари.

Не е задължително, но е добре все пак ученика да започне с изучаването на класическа китара. Аргументите за тази теза са достатъчно и многократно обсъждана.

Практически занимания по китара

Колко често трябва да се взимат уроци по китара?

Стандартната форма на обучение е два пъти седмично. По този начин материала може да бъде разпределен равномерно и да бъде усвоен добре.

Разбира се може да се направи и друг план на обучение, като двойни уроци при по напредналите или по-малки, но по често при начинаещите. Единственото условие е ученика да заучава материала, които взима и да има достатъчно време да се изработи.

Часовете на уроците могат да бъдат по 45 мин. и по 60 мин. Допуска се при най-малките уроците да бъдат и по 30 мин. , защото при тях концентрацията е по-малка.

Може обаче да се използва от учителя и други музикални игри, задачи, упражнения в самите уроци по китара за да се задържи интереса и да се увеличи вниманието на детето.

По колко време е нужно да се упражняваме в къщи?

Основната дейност за развитието на всеки музикант са упражненията в къщи. При най-малките и начинаещите, може да започнат и по 10 -15 мин на ден.

С напредъка на китариста се увеличава и времето за свирене. Средното напредналите музиканти свирят по 1 до 2 часа. А напредналите до 5,6 часа на ден.

Упражненията в къщи са от съществено значение за напредъка на музиканта. Учителя по китара трябва да направи план за репетиции, да обясни как трябва да свири ученика в къщи, как да изработва своите пиеси и материала, който взимат. Разсвирване, упражнения, загряване, етюди, пиеси, гами са от съществено значение за целия процес. 

Трябват ли допълнителни занимания по солфеж и ЕТМ?

По принцип учителя по китара, обяснява всички неща свързани с елементарната теория на музиката, солфеж, знания за нотите, ключове, размери, знаци, темпо, ритъм, динамика и т.н,.

Няма лошо и е добре ако ученика посещава и отделни занимания по солфеж и ЕТМ за да улесни работата на учителя и своята компетентност. 

Могат ли да се изучават два инструмента едновременно?

Няма проблем учениците да учат и два инструмента едновременно, като китара и пиано, цигулка и т.н.  Във всички музикални училища, университети, академии учениците и студенти свирят и изучават задължително два инструмента.

Има музиканти, които свирят и на 3 и 4 ри музикални инструмента едновременно. Често обаче се получава единия от инструментите да е приоритетен и музиканта да е по-добър на него, което е нормално. Хубавото е, че нотите са си ноти и няма нужда да се учат по няколко пъти 🙂

Един път човек като ги научи си остават за цял живот. Има разлики в сол ключ/виолинов/ на който свири на китара, цигулка, флейта и т.н и Фа ключ/ басов/ на който свирят лява ръка пиано, бас китара, контрабас, виолончело, фагот, туба и т.н

„Китарата трябва и изисква да я обичаш. Тя може да те накара да полудееш!“ Paco de Lucia

Може ли човек сам да се научи да свири без да взима уроци по китара?

Доста хора по света, сами се обучават в свирене на музикален инструмент и не взимат уроци по китара. Гледат видеа онлайн, четат книги, самоучители, учат се от приятели и много други варианти.

Най-вероятно има и добри музиканти, които сами са се научили. Изстината обаче е, че сам е много трудно, допускат се редица грешки, като заучаване на лоши постановки, грешно заучени фрази, орнаментики, акорди. Това довежда до достигане на едно ниво и спиране с напредъка на ученика поради заучени грешни неща. Води до болки в ръцете, гърба, мускулите, гръбначни изкривявания, заради погрешни постановки и начин на звуко-извличане.

Дали човек ще се учи сам или при учител без педагогическо образование резултата е един и същ и той не е много добър.

Това не пречи наред с взимането на уроци по китара, вие да търсите и други начини за своето усъвършенстване. Да четете книги, да гледате видео уроци, да се запишете на онлайн курсове, да посещавате групови уроци,  да се интересувате от новите тенденции и материали, които излизат в обучението. Хубаво е човек да слуша музика, да гледа концерти и да се обогатява музикално.

Трябва ли човек да участва в концерти?

Хубаво е още от ранна детска възраст да се придобият умения и навици за свирене пред хора, участие в концерти, музикални събития, спектакли.

Учителя трябва да притежава необходимата педагогическа подготовка. Да е изучавал възрастова психология, обща и музикална психология, методика на обучението, теория на възпитанието, дидактика. Така той ще знае как да подходи в тези емоционални за всеки моменти.

Преодоляването на сценичното напрежение при свиренето пред публика е дълъг процес и трябва да се работи целенасочено със специалист в тази посока.

Лошото разбиране за ситуацията и ненавременни действия може да окаже психологически белег за дълго време напред. Подхода в такива ситуации е дискутиран и разискван, проблема е ясен и има различни начини и решения в определени моменти от възрастта.

Индивидуалния подход обаче, също е много важен. Трябва да се подходи внимателно и деликатно. Нахъсването, както при спорта е погрешно. 

Не е задължително ученика навсяка цена да участва в концерти и събития. Музиката е нещо лично и дори интимно. Тя носи емоции, чувства и понякога човек иска да остане насаме с нея.  

Човекът е един микро-свят, една вселена с хиляди емоции, чувства въжделения. Музиката може само да помогне да се чувстваме по-добре, да намерим себе си, да извървим пътя на своето духовно и интелектуално развитие.

Информация за уроците по китара, цени, графици натиснете тук : обучение по китара