Уроци по пиано за деца, младежи и възрастни.

Уроци по пиано за начинаещи и напреднали.

Уроци по пиано

уроци по пиано в София

Уроците по пиано са за малки и големи обичащи този красив инструмент.

Уроците са специално разработени по съвременна методика на преподаване.

Преподавателите са със сериозен опит в обучението на деца. Всички учители притежават и педагогически профил, което е изключително важно за подхода, и начина на преподаване.

Подходящата методика на обучение и добрия учител са основните неща за напредъка и мотивацията на ученика. 

Даваме уроци по пиано, които са предназначени и за кандидатстване в музикални училища и висши учебни заведения.

Предлагаме индивидуални и групови обучения за деца, младежи и възрастни от 6 годишни нагоре.

Акустични пиана

Piano lessons

уроци по пиано на акустично пиано

Думата „пиано“, идва от „пианофорте“, взаимствана от първоначалното име на инструмента на италиански – „clavicembalo col piano e forte“.

За негов изобретател се смята Бартоломео Кристофори, който конструира през 1711 година в Италия първия клавишен инструмент с чукчета.

Пианото е струнно-клавишен инструмент с ударен механизъм. Tой е инструмент с неограничени изразни възможности. През вековете претърпял множество промени.

На пианото се свири, като се натискат бели и черни клавиши, които от своя страна задвижват чукчета, които удрят по метални струни за да се произведе звукът. Струните на пианото са с различна дебелина и вид, както са струните на различните музикални инструменти. 

Уроци по пиано в Music Art Center

Уроци по пиано в Мюзик Арт Център София

Клавишите на пианото са общо 88. Това е инструмент с почти най-голям диапазон след органа.

Пианото има големи заслуги за формирането на музикалната култура от втората половина на 18в. до днес. Едни от първите композитори, писали за пиано са виенските класици.  Хайдн, Моцарт и Бетовен са оставили огормен брой произведения за пиано. В симфоничния оркестър пианото е навлязло значително отскоро. Повече се използва роял за тази цел.

Едни от първите композитори използвали пианото като оркестров инструмент са Хектор Берлиоз, Клод Дебюси,  Глинка, Камий  Сен Санс, Игор Сравински, Густав Малер и др. Още писали за пиано са Франц Шубер, Фредерик Шопен, Роберт Шуман, Пьотр Илич Чайковски, Сергей Рахманинов, Йоханес Брамс, Джордж Гершуин и много други.

В момента се използват два вида акустични пиана. Пиано в права форма и пиано в криловидна легнала форма, така наречения орган. Основната разлика е че при първия вид резонаторната дъска и арфата са разположени вертикално а при рояла хоризонтално.

Появили се и голям брой разновидности на пианото, отпаднали днес от музикалната практика.

Електрически пиана

Уроци по пиано

Благодарение обаче на така наречените модифицирани инструменти, като дигиталните, електронни пиана и синтезатори, пианото стана много достъпно и все по-популярно. Звукът не се произвежда със сложни механизми а посредством софтуер. Те са лесно преносими и много удобни. 

При учебните инструменти за начинаещи се намалява големината им, броя на клавишите, тежеста им и т.н. Съоветно цената става по ниска, но и качеството. За уроци по пиано на малки деца те са много удобни. 

От 19-20 век се внасят много нововъведения, някои от които са получили голямо разпространение.  

Днес се използват много и на всякъде електрическите пиана, /синтезатори/ без струни,  чийто звук става по електронен път. 

Известни фабрики за пиана са:  „Стенуей и синове“ в Ню Йорк,  „Гротриан-Щайнвег“ – Германия , „Ямаха“ – Япония, Касио – Casio, „Игнац Бьозендорфер“ – Виена , „Плейл“ – Париж, и др.

Курсове по пиано за всеки

Обучение по пиано

Групово обучение по пиано

Уроци по пиано за деца, младежи и възрастни. Уроците са за деца от 6 годишна възраст нагоре.

Не е задължително, но е добре ученици да взимат и уроци по солфеж и елементарна теория на музиката. По този начин ученика, ще напредва много по-бързо и ще осмисля и разбира взетия пианистичен и теоретичен материал. 

Предлагат се и инструменти под наем за всички, които нямат още пиано, но искат да се обучават.

Това е добър начин за родителите, които искат да видят дали ще се задържи интереса на детето, преди да закупят своя инструмент и да платят скъпа цена за него.

Много родители първоначално не искат да закупят синтезатор или пиано за детето си. Без музикален инструмент обаче, обучението ще върви по-бавно и трудно. Ученика не може да се упражнява в къщи и да върви напред. 

Основния начин за напредъка на ученика е единствен и това са всекидневните занимания.

Индивидуални и групови уроци

Уроците по пиано са индивидуални и групови. Всеки от начнините имат своите положителни страни. Комбинирането им също е добър вариант за обучение на пиано.

Индивидуалните уроци се извършват на акустични и електрически инструменти. При индивидуалните уроци се изгражда близък контакт с ученика, контрола на обучитления процес е по строг. Възможни са повече повторения и репетиране на упражненията. 

Груповите занимания се провеждат на синтезатори. 

Груповите занимания също са много интересни и мотивиращи за децата и учениците. 

Създава се страхотна творческа атмосфера и добър работен процес.

Наред с обучителния процес, се създават и клавирни пиано ансамбли. По време на тях децата, се учат на работа в екип, учат се да спазват темпо, динамика, да се чуват взаимно, развива музикалния слух и метро-ритъма. 

Груповите занимания са подходящи са всяка възраст от 5 годинки нагоре. При малките деца е много интересно и забавно.

Може да се съчетаят и индивидуални занимания по пиано с групови музикални занимания. 

Ние ще Ви дадем учебници и материали за уроците по пиано.

Повече информация, цени на уроци по пиано, както и телефони за връзка, може да видите и тук: Music Art Center Sofia.

За уроци по китара може да видите и тук.